Personakt Antavla

Magnus III "Barfot" Olavssen

Kung i Norge.

Far:Olof III "Kyrre" (1066 - 1093)
Mor:Thora Johnsdotter

Död:1103.

Barn med ?

Barn:
Ragnild Magnusdatter av Norge (1090? - )

Barn med "Irish girl"

Barn:
Harald "Gille" av Norge (1103 - 1136)

Noteringar

Magnus III Barfot Olavsson levde under åren 1073-1103, son till Olav Kyrre och kung över den nordliga delen av Norge 1093 och ensam kung över Norge året därpå, 1094. Magnus lade från år 1095 ön Man, Orkneyöarna och Hebriderna under sig. Han ville dessutom utöka sitt rike åt sydost genom att försöka erövra Markerna (Dalsland) från kung Inge Stenkilsson av Svitjod, för så hade det varit förr menade Magnus.

Det hela började med att han om hösten 1099 lät bygga ett fäste på Kvaldinsö (Kållandsö) dit han förlade 300 noga utvalda män. Då isen lagt sig kom Inge med en stark här. Han erbjöd norrmännen fri lejd mot att man avtågade, vilket dock avvisades. Då man slutligen gav upp sitt brända fäste var det i ett nesligt avtåg, utan vare sig kläder eller hästar och där var man fick mottaga piskrapp, vilket var synnerligen förnedrande.

Då mannarna omsider kom tillbaka till Magnus Barfot i Viken blev denne naturligtvis helt ursinnig och började omedelbart att organisera ett vedergällningsanfall. Detta kom nästföljande vår i Fuxerna med fortsättning påföljande vår.

De båda ingick dock en förlikning år 1101 i samband med att man kom överens om gränsdragningen mellan Danmark, Norge och Sverige. För att besegla fördraget äktade Magnus kung Inges dotter Margareta som därefter kom att kallas Fredkulla. Margareta fick Dal som förläning, så Magnus hade på sätt och vis fått som han velat! Efter makens död gifte Margareta om sig med den danske Niels Svendsen. Tillsammans med honom fick hon sonen Magnus den Starke som blev kung av Västergötland men slutade sina dagar i slaget vid Fotevik 1134.

År 1102 gjorde Magnus Barfot ett nytt krigståg mot öarna i väst; Orkneyöarna, Hebriderna och både öst- och västsidorna av Skottland och Irland. Men på hemvägen året därpå, då man höll på att förbereda sin hemfärd någonstans i Ulster, anföll irländarna. I striden fick Magnus först ett spjut rakt genom båda låren och en stund senare ett yxhugg i halsen. Detta skedde på en måndag, på Sankt Bartolomeus dag 1103 (24 augusti?). Magnus ligger begravd i Down söder om Belfast, däremot lär hans svärd Leggbit ha kommit åter till Norge.

Allmänt ansågs Magnus Barfot att vara oförsiktig och lite väl snabb i handling då man var på expeditioner utomlands, men på detta svarade Magnus blott att Kungar skall man ha till ära och inte till långt liv. Han dog vid 30 års ålder.

Tillnamnet Barfot eller Barben hade han fått efter att ha kommit hem från ett vikingatåg västerut där han och hans mannar anammat nya seder och bruk, bl.a. innebärande bärandet av mantel och kilt.

Enligt Snorre pryddes Barfots röda sköld av ett gyllene lejon. Lejonet fanns också både fram och bak på den korta röda silkesmantel han bar, lejonen var sydda av gult silke. Svärdet Leggbits hjalt var gjort av en valrosstand, och handgreppet var omlindat med guldtråd.

På bilden t.h. ses Norges statsvapen vilket menas ha sina anor i 1200-talet - ett gult lejon på röd botten, ett sådant som Magnus Barfots...?

Kanske kan man säga att Magnus Barfot var den siste* vikingen eftersom han höll på med plundringar västerut ända fram till sin död 1103. Men så dags i historien hade det blivit mer intressant med korståg till Det heliga landet, vilket sonen Sigurd for iväg på år 1107.

* Dock seglade Håkon gamle iväg med en flotta till Skottland år 1263...

Källa: wadbring.com/historia


Personhistoria

ÅrtalÅlderHändelse
1066 Fadern Olof III "Kyrre" föds 1066
1090? Dottern Ragnild Magnusdatter av Norge föds omkring 1090
1093 Fadern Olof III "Kyrre" dör 1093
1103 Sonen Harald "Gille" av Norge föds 1103
1103 Död 1103